Pseudo-data timpurie

 

16 Septembrie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

În urmă cu ceva timp am citit un articol interesant într-un numar mai vechi al revistei Filatelia, articolul vorbea despre existența a cel puțin două mărci din Emisiunea Paris circulate anterior datei unanim recunoscute ca prima zi a emisiunii, 15 octombrie 1872. Am încercat să gasesc iar articolul cu pricina, însă fără succes, aș fi preferat să vorbesc pe date concrete...

Aș spune că articolul cu pricina vorbea despre o data timpurie de februarie sau iunie 1872, în mod sigur era tot o dată din 1872. Cert este că urmaresc subiectul de ceva timp, și până la urmă am pescuit și eu o astfel de "dată timpurie".

preudo-data timpurie


Data ștampilei de mai sus este 16 iunie 1872, deci nu poate fi decat o dată timpurie a mărcii de 10 bani Paris, emisiunea București 1 a circulat începând cu 1876.

Aparent a doua cifra din an ar fi un 9, dar nu este 9, este de fapt 2. La ștampilele timpurii 2-ul are adesea bucla închisă, așa cum se poate vedea și mai jos.

preudo-data timpurie     preudo-data timpurie


Nu am niciun dubiu că ștampila este autentică, corespunde ca desen și dimensiuni, și se poate observa și tușul specific acelei perioade. Așadar, este o dată timpurie Paris ?

Ei bine, nu este ! Un alte detaliu usor de observat la marcă, este dantelura, se poate observa cu ușurintă dantelura defectuoasă specifică emisiunilor București. Mai mult, marca nici măcar nu provine din clișeul executat la Paris (utilizat la tipografierea unei părți din tirajul emisiunii București I), marca a fost tipografiată cu clișeul refăcut (de asemenea utilizat începând cu emisiunea București I).

În concluzie, ștampila nu este o dată timpurie, este doar rezultatul îndemânării unui amploiat poștal, care a setat data pentru 1872 din motive care vor rămâne necunoscute...

Am mai văzut și în trecut date setate greșit pe ștampile, așa că trebuie să studiem piesa cu atenție înainte de a da drumul "senzaționalului". Personal, consider luna octombrie 1872 solid documentată ca dată de început a circulației emisiunii Paris, orice dată mai timpurie este suspectă de fals, sau rezultatul unei ghidușii (mai mult sau mai puțin intenționate).