Eroare interesantă la București I
Mărcile cu colțuri lipsă, atrag întotdeuna atenția filateliștilor, sunt interesante și relativ rare la mărcile românești clasice și postclasice.
Astfel de anomalii sunt de obicei rezultatul unor greșeli din timpul procesului de tipografiere, unele coli au avut pliuri sau pe coala de tipar s-au strecurat corpuri straine. Astfel de mărci intră în așa numita categorie a "curiozităților". Însă atunci când aceste anomalii sunt rezultatul unui clișeu deteriorat, avem de a face cu veritabile erori. Ambele mărci de mai jos fac parte din emisiunea București I (1876).
Piesa de mai sus nu m-a convins că este o eroare, ar putea fi foarte bine rezultatul unui corp strain strecurat intre placa de tipar și coala de hârtie, dar în mod sigur nu este rezultatul unui pliu al hârtiei.
La cea de-a doua piesă lucrurile sunt mult mai interesante, în cazul acestei piese putem deduce câteva informații și despre poziția acesteia în colală. Jos vedem urmele unei alte mărci, deci știm că nu se află pe ultimul rând; și mai vedem marginea dreaptă foarte mare, care ne spune că marca se află pe ultima coloană.
În detaliul de mai sus vedem că dacă trasam o linie (verde) dealungul marginii incomplete vedem că jos linia calcă pe marca de dedesupt, care nu pare să aibe aceeași problemă. Acest detaliu, coroborat cu marginea relativ neregulată, dovedește că anomalia nu este rezultatul unui pliu din coala, ci este rezultatul unui clișeu deteriorat.
Un alt aspect interesant este faptul că aparent avem un clișeu Paris, în interlinia medalionului, între orele 13:00-14.30 putem vedea microsemnul specific clișeului Paris. Pentru cine nu este familiarizat cu aceste emisiuni puteți vedea microsemnul despre care vorbesc aici. La tipografierea Emisiunilor București au fost folosite plăcile de tipar confecționate la Paris, care ulterior au fost predate autorităților române. Datorită uzurii, planșele pentru anumite valori au fost refacute (una dintre valorile pentru care planșa au fost refăcută, este valoarea de 10 bani).
Imaginea primei piese este sub orice critică, nu cred că s-ar putea determina cu exactitate ce tip de clișeu este, aparent ar fi București, deci nu o putem considera confirmare pentru acest tip de eroare.