Rolul didactic al cărților poștale
Faptul ca orice ilustrată poate servi ca material didactic, este cât se poate de evident, însă nu am cunoștințe să existe referințe documentare care să ateste acest rol didactic în mod oficial. Acesta fiind și unul dintre detaliile care mi-au atras atenția la cartea poștală de mai jos.
În anul 1909, în perioada 25 septembrie - 25 octombrie, are loc la Geneva (Elveția) o expoziție care avea drept scop selecționarea de imagini care vor fi ulterior folosite în procesul educațional. În urma cautărilor mele pe internet nu am reușit să găsesc decât o singură referință la acest eveniment (aici). Este vorba despre "Prima Expoziție de Imagini Selecționate pentru Instrucțiune".
Subiectul cărții poștale este Farul Comisiunei Europene (a Dunării), a nu se confunda cu actualul organism european care începe să dea semne de schizofrenie. Farul a fost construit și dat în funcțiune în 1841, de administrația rusă, care a ocupat Delta Dunării între 1829 (obținută prin Tratatul de la Adrianopol) și martie 1856 (cănd pierde controlul prin Tratatul de la Paris, încheiat la sfârșitul Rărboiului Crimeei). Scopul său era avertizarea și ghidarea pe vizibilitate scăzută sau pe timp de noapte a navelor care intenționau să intre pe Brațul Sulina venind dinspre Marea Neagră.
Tot în urma Tratatul de la Paris avea să se constituie și Comisiunea Europeană a Dunării, organism însărcinat cu supravegherea liberei circulații pe Dunăre și a liberului acces în și dinspre Marea Neagră. Farul va fi preluat în administrare de comisie la 1 aprilie 1879.
La data expoziției mai sus amintite, Comisiunea Europeană a Dunării, era o instituție europeană extrem de importantă, având un rol vital în bunul mers al comerțului european. Comisia reprezenta interesele tuturor tărilor tranzitate de Dunăre, plus alte câteva țări cu interese majore in deschiderea fluvială către Marea Neagră (Regatul Marii Britanii, Imperiul Otoman, Rusia, etc.).
Așa cum se poate observa din ștampila de pe spatele cărții poștale, aceasta a fost selecționată pentru o secțiune specială a expoziției, dedicată cărților poștale. Cartea poștală a circulat efectiv în anul 1900 către Geneva, și 9 ani mai târziu, probabil, destinatarul a prezentat-o în cadrul expoziției.
Interesant este și că expeditorul nu pare a fi român, iar mesajul de pe cartea poștală pare a avea legătură tot cu filatelia, însă este scris foarte neinteligibil, iar franceza mea nu mă ajuta foarte mult...