Carol cu Favoriți - Marele Pliu

 

26 Aprilie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Cea mai interesantă tehnică de imprimare a mărcilor poștale clasice este făra îndoială litografierea. Consider că "litografiatele" sunt cele mai reușite mărci poștale clasice. Nu este locul pentru o descriere amanunțită a acestei tehnici, dar intenționez să aprofundez subiectul într-un articol viitor.

În ultima fază a fabricării planșei de tipar, în acest caz piatra litografică, se proceda la transferul unei martițe intermediare prin intermediul unei "hârtii sensibile de transport". Mai întâi se transfera asamblajul principal, asamblajul de blocuri de report complete, după care se trecea la transferul anexei/-lor.

carol cu barbă marele pliu


Eroarea cunoscută sub numele de "Marele Pliu" s-a produs prin apariția unui pliu pe hârtia de transfer, nu prin apariția unui pliu în cola de tipar. Eroarea se gaseste o singură data în coală, poziția exactă în coală este menționată în monografia d-lui. Fritz Heimbuchler, în poziția 96, eu nu ar reușit sa găsesc negru pe alb la care tip de planșă s-a produs eroarea, dar sper să fi interpretat corect indiciile date.

Mai jos aveți reprezentate grafic colile tipografice, în cazul emisiunii Carol cu Favoriți - 1869 se cunosc 3 tipuri de coli: MD IVa, MD IVb și MD V. Primele doua au câte o singura anexă, ultima coala are două anexe (anexa 1 de 18 clișee, și anexa 2 de 2 clișee).

Legendă: cu roșu este evidențiat blocul de report de 4 clișee, cu verde sunt evidențiate anexele.

carol cu barbă marele pliu     carol cu barbă marele pliu


carol cu barbă marele pliu


Așa cum am spus și mai sus dl. Heimbuchler nu spune clar în care tip de coală se găsește eroarea, dar menționează că pliul ar fi afectat și A-ul din POSTA mărcii din poziția 97, tot în monografie este prezentat un bloc de mărci din colțul stânga-jos al colii tip MD IVb, iar eroarea nu apare. Pe baza acestor indicii putem concluziona că eroarea trebuie să fi apărut pe coala tip MD V.

Mai jos aveți evidențiată cu albastru poziția erorii în coală (stânga) și în planșa de tipar (dreapta).

carol cu barbă marele pliu     carol cu barbă marele pliu


Eroarea apare la tipul 2, mai jos puteți vedea prin comparație o marcă fără eroare (stânga) și una cu eroare (dreapta).

carol cu barbă marele pliu     carol cu barbă marele pliu


În continuare avem mai multe detalii care să ne ajute să înțelegem cum s-a produs eroarea. Se poate observa că pliul a fost drept, colțul a fost "tăiat" drept; nu pot să-mi reprezint cum ar fi putut ajunge pliul la A-ul din POSTA mărcii alăturate, să nu fie vorba despre o deteriorare târzie a planșei.

carol cu barbă marele pliu


carol cu barbă marele pliu     carol cu barbă marele pliu


Marca de mai jos a fost oferită acum vreo doi ani la Corinphila, se poate observa foarte usor că avem de aface cu aceeasi eroare, dar în plus avem și o deteriorare suplimentară.

carol cu barbă marele pliu
Bibliografie:

(1) Fritz Heimbüchler - Principality of Wallachia 1820-1862 United Principalities 1862-1872 (2002)

(2) Kiriac Dragomir - Mărcile poștale clasice românești litografiate în perioada 1865-1872 (1971)