Ștampila Bacau Poșta

 

31 August, 2015 / 3 Septembrie, 2015 (update)Autor: Dragoș Negoițescu

 

Urmărind site-urile de licitații am dat peste o marcă mai deosebită, mai exact, ștampila este cea care mi-a atras atenția.

Inițial, am crezut ca este vorba despre o ștampilă fantezistă, însă ștampila arată prea bine și seamană mult cu ștampilele clasice, asa ca am hotărât să fac puțin "research".

stampila posta bacau


Am găsit-o prima dată menționată în lucrarea Ștampile poștale folosite în Țările Române pănâ în anul 1881 - Gr. Racoviceanu, însă aici nu se dau prea multe detalii. Așa că nu am luat la răsfoit Ștampilografia Poștală - K. Dragomir.

Într-un final am aflat că este într-adevar vorba despre o ștampilă clasică, ștampila oficiului poștal care a funcționat în gara Bacău.

Ca și dată timpurie se menționează 8/12/1869, iar ca dată târzie 3/7/1872.

stampila posta bacau stampila posta bacau


Un exemplu de piesă circulată, cu ștampila aceasta, poate fi văzută și în Principality of Wallachia 1820-1862 - Fritz Heimbüchler.


Update


Prin amabilitatea d-lor. Mihai Ceucă și Max Peter (pseudonim), colecționari cu state vechi într-ale filateliei. Dl. Ceuca fiind și un bun cunoscător al istoriei poștale a Bacăului sunt în măsură să aduc noi informații cu privire la această ștampilă.

Existenta acestei gări este pusă la îndoială de dl. Călin Marinescu, care nu menționează pentru perioada 1850-1918 existența unui oficiu poștal în gara Bacău (Oficiile, agențiile și gările poștale române). Nu se cunoaște un document oficial care să ateste existența acestui oficiu poștal gară în perioada respectivă. Se pare că arhiva poștei Bacău a fost distrusă în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, iar arhivele centrale nu menționează nici ele nimic în acest sens.

Așadar, existența unui oficiu poștal care să fi funcționat în Gara Bacău în periada utilizării acestei ștampile este încă neelucidat.