Tipar de mașină pe hârtie vărgată

 

23 Februarie, 2020Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Când crezi că "le-ai vazut pe toate" și nimic nu te mai poate surprinde, atunci sare iepurele de unde te aștepți mai puțin. Pe un site relativ obscur, unde de obicei trebuie să pierzi foarte mult timp căutând într-o cantitate imensă de maculatură pentru a găsi câte o piesă mai interesantă, a apărut o pereche Principatele Unite extrem de rară.

Dacă la prima emisiune (tipar de mână, 1862), hârtia vărgată nu este o mare raritate, la emisiunea a doua (tipar de mașină, 1864) hârtia vărgată este mult mai rară. La valoarea de 3 parale nu se cunoaște niciun exemplar pe acest tip de hârtie, iar la 30 de parale se cunosc ceva mai multe exemplare, inclusiv câteva coli întregi.

principatele unite hârtie vărgată


principatele unite hârtie vărgată


Pentru marca de 6 parale dl. Fritz Himbuchler (Principality of Wallachia, United Principalities, 2002) menționează existența unui singur unicat. Perechea de mai sus este în mod cert un exemplar autentic, tipar de mașină, cu gumă originală și evident neuzat (marca de 6 parale nu există în stare uzată; orice exemplar, tipar de mașină, uzat este fals, total sau parțial).

principatele unite hârtie vărgată


Interesant este că vânzătorul a identificat corect emisiunea, însă, din păcate, pentru el, nu avea nicio idee cu privire la raritatea piesei, într-un cadru mai vizibil cred că ar fi obținut un preț mult mai bun.

principatele unite hârtie vărgată