București II - erori și varietăți

 

22 Februarie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

De ani de zile am o dilemă în stabilirea unor definiții corecte pentru eroare și varietate. Din păcate literatura existentă mai mult bulversează decat lamurește. Încercarea de a stabili niște definiții care să se aplice atât la calsice (unde avem emisiuni monoclișeu, emisiuni litografiate, și multe alte dificultăți) cât și la tipografiate a eșuat lamentabil până acum. Și în opinia mea tocmai încercarea de a obține definiții general valabile este muncă de Sisif...

Dar scopul prezentului articol nu este lămurirea acestor probleme, doresc doar să vă prezint o serie de erori întâlnite la valoarea facială 1 1/2 bani de la emisiunea București 2. Deși în literatură aceste au fost popularizate sub numele de varietăți, eu le consider erori.

Eroarea I


eroare bucurești II


Deteriorare în meandrul (greaca) dreapta-jos.

Eroarea II


eroare bucurești II


Pană oblică în banda superioară, tangentă pe litera M din ROMANIA.

Eroarea III


Deteriorare a cadrului superior între marginea stângă a benzii superioare și R-ul din ROMANIA.

Eroarea IV


eroare bucurești II


Spărtură a cadrului superior în zona literei N din ROMANIA.

Eroarea V


eroare bucurești II


Deteriorare a ornamentului din colțul dreapta-sus, linie verticală care pornește din raza dreapta-jos a ornamentului și intersectează interlinia stângă a cartușului.

Spațiul din dreapta mărcii (săgeata verde) ne spune că eroarea se găsește în partea stângă a semicolii ( incert care din cele două).

Eroarea VI


eroare bucurești II


Deteriorare a ornamentului din colțul stânga-jos, linie verticală care pornește din raza stânga-jos a ornamentului și intersectează interlinia stângă a cartușului, secondată de trei deteriorări în cadrul stâng, dintre care două sunt întreruperi.

Purves menționează că unul din exemplarele lui provine din partea superioară a semicolii (incert care din cele două), una dintre mărcile mele (săgeata verde) confirmă această afirmație.

Eroarea VII


eroare bucurești II


Deteriorare în colțul stânga-sus, rama stângă subțiată și rama superioară întreruptă în două locuri.

Eroarea VIII


eroare bucurești II


Deteriorare în colțul stânga-sus; colțul spart secondat de o întrerupere a cadrului stâng la 7 mm de capătul superior. J. R. W. Purves menționează doar aceste două deteriorări, se omite deteriorarea din meandrul dreapta-jos.

Exemplarul din stânga (săgeata verde) ne arată că eroarea se găsește în partea dreaptă a semicolii (incert care din cele două).

Eroarea IX


Spărtură în cadrul stâng, la 4.5 cm de colțul superior. Purves menționează că unul dintre exemplarele lui provine din partea dreaptă a semicolii.

Eroarea X


eroare bucurești II


La această eroare voi cita pe J. R. W. Purves, care are o exprimare destul de ambiguă: "outer left frame is missing opposite ornament in lower left corner". Eu cred ca se referă la lipsa cardului stâng de-a lungul casetei ornamentului din colțul stânga-jos.

Eroarea XI


Ciupitură în cardul superior, la circa 6 mm de colțul stânga-sus.

Eroarea XII


eroare bucurești II


(a) Zgârieturi fine în jumătatea superioară a mendrului dreapta-sus și (b) line fină curbă în fundalul efigiei, în partea dreaptă. Purves mai menționează că unul din exemplarele lui provenea din partea dreaptă a semicolii (incert care din cele două).

Eroarea XIII


Diagonală fină care pornește deasupra urechii și se continuă în fondul efigiei, în spatele capului. Purves menționează că două dintre exemplarele lui provin din partea stângă a semicolii (incert care din cele două)

Eroarea XIV


eroare bucurești II


Linie fină la baza gâtului. Purves menționează că unele dintre exemplarele lui provin din partea dreaptă a semicolii (incert care din cele două). Unul dintre exemplarele mele (săgeata verde) confirmă afirmația.

Eroarea XV


Zgârietură (linie și puncte) care străbat ornamentul (incert, superior sau iferior) din colț și meandrul din dreapta.

Eroarea XVI


Linie aproape verticală care străbate baza părului, până în dreapta urechii.

Eroarea XVII


eroare bucurești II


Linie groasă care străbate în întregime ornamentul din colțul dreapta-jos și parțial mendrul din același colț. O varietate a acestei erori este menționată și de dl. Emanoil Săvoiu, la numărul XIX.

Eroarea XVIII


eroare bucurești II


Spărtură "capăt de săgeată" în marginea dreaptă a mărcii, străbate până în fondul meandrului dreapta-sus.

Eroarea XIX


eroare bucurești II


4 puncte-zgârieturi în colțul stânga-sus: 3 în ornament (din care unul afectează raza dreapta jos a ornamentului) și unul în banda superioară în partea stângă.

Eroarea XX


eroare bucurești II


Linie oblică în partea superioară a meandrului dreapta-jos.

Eroarea XXI


eroare bucurești II


Deformare punctiformă a cadrului superior, la aproximativ 2 mm de coltul stânga-sus.

Eroarea XXII


eroare bucurești II


eroare bucurești II


Deformare a marginii superioare a casetei ornamentului stânga-sus, aici sunt o mulțime de varietăți, pornind de la colț spart până la lipsa aproape totală a marginii superioare a ornamentului.

Eroarea XXIII


eroare bucurești II


Linie fină care pornește din partea fondul benzii superioare, din partea stângă a cuvântului ROMÂNIA, traversează perfect perpendicular fondul efigiei prin fața efigiei și intersectează perla 41.

Eroarea XXIV


eroare bucurești II


Linie fină perfect verticală care pornește din cadrul superior și străbate parțial efigia, până sub ureche. Atinge în partea stângă primul A din ROMÂNIA și perla 2.

Eroarea XXV


eroare bucurești II


Linie fină perfect verticală care pornește din cadrul superior și străbate înterlinia stângă a meandrului dreapta-sus, atinge perlele 12 și 22.

Eroarea XXVI


eroare bucurești II


Line fină negră în interlinia superioară, la mijlocul acesteia.

Eroarea XXVII


eroare bucurești II


Zgârietură în partea stânga-jos a mărcii, porneste din cadrul exterior, traversează meandrul dreapta-jos și se oprește în prima linie ondulată (dreapta) din colțul hasurat dreapta-jos.

La această eroare nu am confirmarea, dar sunt destul de sigur că trebuie să existe și confirmarea pe undeva...

Curiozități


eroare bucurești II


De multe ori comercianții prezintă curiozitățile drept erori pentru a le face mai atractive comercial. Valoric vorbind, curiozitățile sunt mult mai puțin valoroasă.


P.S.

Este binevenită orice contribuție la identificarea de noi erori, sau la confirmarea celei pe care o am neconfirmată.Bibliografie:

(1) Romania: 1872 Issue - J. R. W. Purves (London Philatelist No. 878/1966)

(2) Varietăți secundare la valoarea de 1 1/2 Bani din emisiunea Carol I - București 2 - Emanoil Savoiu (Philatelica Nr. 1/2015)