Cap de Bour, falsuri periculoase

 

16 Iulie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

După ce am crezut că le văzusem pe toate, apare un nou "eveniment" interesant pe piața de falsuri filatelice. Foarte probabil vânzătorul a căutat în toată lumea un specialist în filatelia clasică românească, și după multe căutări l-a găsit tocmai în Italia pe dr. Virgilio Terrachini.

Marca de 40 de parale este unul dintre falsurile destul de periculoase, totuși are multe detalii care ar trebui să dea de gândit unui colecționar serios. Principalul microsemn al valorii de 40 de parale din emisiunea a II-a Cap de Bour este spartura din raza superioară a stelei, semn care lipsește mărcii noastre. Marca mai are multe alte probleme totuși nu aș vrea să le mai reiau, pentru mai multe microsemne puteți citii un articol mai vechi aici.

Marca de 5 parale nici nu merită o atenție prea mare, falsul este cât se poate de evident, nu cred că pot menționa vreun detaliu reprodus corect. Aș menționa și aici principalul microsemn al mărcii, spărtura din raza inferioară, pentru mai multe detalii vă recomand tot un articol mai vechi, aici. Falsul acesta este special datorită emisiunii pe care încearcă într-un mod atât de stângaci să o imite, este vorba despre "cadrul întreg" al valorii de 5 parale.

Valaloarea de 5 parale se cunoște uzată doar cu cadrul mărcii întreg, următoarele tiraje, cu cadrul spart, nu au mai apucat să circule, au fost înlocuite cu valoarea de 3 parale Principatele Unite. Astfel, "cadrul întreg " este o raritate a filateliei clasice românești, lucru care explică și mulțimea de ignoranți care se vor bate pentru ea.

Pentru cine are curiozitatea să vadă un 5 parale cu cadrul întreg, autentic, poate citi articolul de aici. aici.

cap de bour fals     cap de bour fals


cap de bour fals     cap de bour fals


cap de bour fals     cap de bour fals


Prețul pentru marca de 5 parale a ajuns deja la 200 $, și mai sunt 8 ore până la închiderea licitației. Mult succes celor care participă la aceste licitații, cine știe poate mă înșel eu și cineva o să dea un mare "tun" în următoarele ore achiziționând la doar câteva sute de dolari aceasta "iconic rarity"..

cap de bour fals


Totuși, ceea ce nu înțeleg la toată povestea asta este de ce un om ca Virgilio Terrachini se bagă să-și dea cu părerea într-un domeniu de care nu are niciun habar. Acesta este doctor cardiolog cu practică de zeci de ani, filatelist la a doua generație, cu peste 50 de ani experiență, specialist în emisiunile filatelice ale Statelor Italiene. Banii îi exclud din start, expertiza acestor piese nu cred că a costat mai mult de câteva zeci de euro... Un filatelist cu o asemenea experiență ar trebui să fie conștient de răul pe care îl face filateliei certificând orice petec de hârtie ca mare raritate filatelică...

În concluzie, ce face aceste falsuri să fie periculoase ? Daca raspunsul nu este deja evident, aceste falsuri sunt periculoase pentru că sunt însoțite de certificate de autenticitate. Pentru mulți filateliști certificatul este o garanție foarte importantă, garanție pe care de cele mai multe ori cumpărătorul îsi fundamentează decizia de a cumpăra. Eu sunt convins că daca nu ar fi fost însoțită de certificat, marca de 5 parale nu ar fi obținut mai mult de cațiva dolari.

Din experiența mea, cele mai periculoase falsuri sunt acelea însoțite de certificate de autenticitate sau cele care poartă poansoane, pentru că piața filatelică este bazată în primul rând pe încredere.