Poanson "L. PASCANU"

 

20 Decembrie, 2016 / 24 Decembrie, 2016 (update)Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Săptămâna trecută un colaborator ocazional îmi trimite o imagine cu marca de mai jos, și mă întreabă dacă știu ceva despre ștampila aplicată pe marcă. Evident i-am spus că ștampila este falsă, nu a existat o astfel de ștampilă în Moldova. Acest tip de falsuri este bine cunoscut, exista numeroase mărci clasice românești pe care s-au aplicat ștampile false.

Lucrurile au devenit interesante după ce am primit link-ul catre licitația unde era oferită piesa, pe spate marca poartă poansonul "L. PASCANU".

poanson pascanu   poanson pascanu


poanson pascanu


Falsul de mai sus este relativ ușor de detectat chiar și de un filatelist începător, ștampilele clasice românești le cam știe toată lumea, iar "FRANCO JASSY" este o ștampilă întâlnită des pe mărcile clasice. Nici prin cap nu mi-ar trece ca dl. Leonard Pașcanu nu poate detecta un fals atât de banal. Așa că am decis că merită săpat ceva mai mult.

Mai jos aveți încă 3 piese vândute de același negustor, și toate prezintă același poanson, cu aceleași caracteristici.

poanson pascanu   poanson pascanu


poanson pascanu   poanson pascanu


poanson pascanu   poanson pascanu


Apropos, toate piesele sunt autentice, chiar și prima piesă (doar ștampila este falsă).


Update 22/12/2016:


În urmă cu câteva ore am primit un mesaj pe Facebook de la dl. Leonard Pașcanu în care d-lui. mi-a confirmat faptul că poansonul prezent pe mărcile de mai sus îi aparține. De asemenea a confirmat ca deține două ponsone, deci ponsoanele de mai jos sunt autentice. Asadar aserțiunea făcută anterior, cum că poansonul de mai sus a putea fi fals, este eronată.

poanson pascanu


În cadrul scurtei discuții ultimative cu care m-a onorat dl. Pașcanu l-am rugat să mă ajute să lamuresc și problema ștampilei de pe prima marcă, ștampilă despre care susțin în continuare că este un fals banal. Din păcate acestei solicitari nu a binevoit să-i dea curs.

Sper totuși să-mi faca onoarea unui raspuns și la această problemă...


Update 24/12/2016:


Dl. Pașcanu a revenit cu un răspuns și la ultimul punct rămas de lămurit. Dumnealui opinează că este vorba despre ștampila FRANCO JASSY tip 1. Pe această cale țin să-i mulțumesc pentru amabilitate și apreciez faptul că își asumă opinia.

Cu tot respectul, eu totuși fac notă discordantă la opinia dumnealui, în cele ce urmează voi prezenta câteva aspecte care fac ștampila suspectă. În imaginea de mai jos aveți ștampila scoasă în evidența prin prelucrare în Photoshop.

poanson pascanu


Mai jos, sunt trei ștampile scoase de pe piese autentice pe care le vom compara cu ștampila noastră, două dintre ele sunt autentificate de dl. Fritz Heimbuchler.

poanson pascanu   poanson pascanu   poanson pascanu


Mai jos, putem vedea o comparație între ștampila noastră și primele două din cele trei autentice, prezentate mai sus.

poanson pascanu


În imaginea din stânga aveti textul ștampilei. Încă de când am văzut prima dată piesa, detaliul aberant care mi-a atras atenția este F-ul ranversat de la sfârșitul cuvântului FRANC..., unde în loc de O, avem un F ranversat. Acesta este detaliul care m-a determinat să afirm de la bun început că ștampila este falsă. Nu cred să fi vazut vreodată o ștampilă, nici măcar particulară care să aibe textul din exergă orientat bidirecțional (sus - jos).

Trecând peste acest detaliu, și considerând că F-ul bucuclaș ar fi putut ajunge acolo printr-un concurs de împrejurari... În partea dreaptă aveți alte 3 detalii care nu pot să nu ridice semne de întrebare.

1. Dacă priviți cu atenție Y-ul din JASSY veți orserva că în ștampila nastră brațul îngroșat este cel din dreapta, însă în ștampila autentică bratul îngroșat este cel din stânga.

2. Ornamentul din ștampila noastră este o "stea a lui David", în ștampila originală se poate observa că ornamentul nu seamănă deloc cu Steaua lui David.

3. C-ul are în interior un oval (cifra 0 sau litera O), unirea terminațiilor C-ului ar putea fi posibilă printr-o linie fină, însă se poate observa că terminațiile literei sunt în afara ovalului. Acel 0/o nu are ce căuta acolo.

poanson pascanu   poanson pascanu


În concluzie, cred că am suficiente motive sa-mi mențin opinia. Ștampilă falsă!