Fals sau reimpresiune ?

 

9 Iulie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Un subiect interesant și insuficient dezbătut este problem reimpresiunilor și statutul lor în filatelie. Deși multora ne este clar ce este o reimpresiune, țin să reiau puțin subiectul pentru că sunt convins unii sunt încă în ceață.

Dar să pornim cu definiția reimpresiunii, preluată din Filatelia de la A la Z - M. Dănescu (1987): "Denumire sub care sunt cunoscute mărcile poștale retipărite oficial sau particular cu plăcile sau clișeele originale (eventual reparate), după expirarea valabilității lor de francare..."

Părerea mea este că definiția lasă mult de dorit și lasă loc de interpretări periculoase. În primul rând o reimpresiune poate fi executată numai în cadru oficial, altfel este considerată fals. Emiterea de marcă poștală în cadru "particular" a constituit dintotdeauna infracțiune.

La începutul secolului trecut multe personaje dubioase au încercat să acrediteze ideea că unele clișee ale emisiunilor filatelice românești au ajuns în posesia persoanelor particulare, care au fabricat cu acestea falsuri extrem de periculoase. Astfel de afirmații sunt fabulații, nu se cunoaște nici măcar un astfel de caz. Nu mă pot pronunța pentru alte state.

Un aspect sensibil este dacă o reimpresiune este un fals, ei bine o reimpresiune este un fals din multe puncte de vedere, însă nu poate fi considerată un fals integral, pentru că, evident prezintă desenul original, nu și caracteristicile de hârtie și gumaj. Dacă vreți este un fals parțial, iar faptul că acestea au fost emise de obicei pentru colecționarii de mărci poștale, le-a conferit un statut aparte.

Acum, unii dintre noi ar fi tentați să inverseze puțin lucrurile și să ne prezinte falsurile ca reimpresiuni. Evident lucrurile nu merg și invers. Totuși, o cunoștință mai veche a noastră, unul care a tras țepe pe bani grei cu "reimpresiunile" lui și în trecut, revine cu un nou lot (aici aveti un exemplu mai vechi).

falsuri filatelice


falsuri filatelice


De data aceasta a vândut un lot compus în totalitate din falsuri ale emisiunilor Paris și București. Culmea este că înainte de a oferi lotul pe eBay, a cerut o evaluare a lotului pe un grup de pe facebook care reunește mulți fillateliști români. Toate părerile au fost că lotul este compus integral din falsuri. Doar una dintre piese fiind un fals de culoare realizat prin alterarea chimică a culorii mărcii autentice de 5 bani București I.

Cele mai periculoase dintre falsuri sunt mărcile de mai jos, toate erori de culoare București I false.

falsuri filatelice


"Reimpresiunile" au fost vândute în cele din urmă cu 184 $. Un preț deloc rău dacă fericitul cumpărător va sparge lotul și le va vinde în continuare tot ca "reimpresiuni".

falsuri filatelice


În continuare puteți admira încă o "reimpresiune particulară" vândută tot de același personaj. Piesa este cel mult o caricatură, dar probabil cele peste 2.000 de calificative îi conferă credibilitate vânzătorului.

falsuri filatelice     falsuri filatelice


falsuri filatelice


În concluzie, pentru a nu lăsa niciun dubiu, în niciun caz un fals realizat cu clișeu fals nu poate fi considerat reimpresiune. O reimpresiune este realizată întotdeauna utilizând clișeul original.