Fals periculos Principatele Unite
În urmă cu câteva zile un fals foarte bine realizat s-a "strecurat" în oferta unei case de licitații cehească. Este vorba despre Burda, o casă destul de respectabilă, aceasta fiind prima dată când observ falsuri în oferta ei, și aș fi omis să-i menționez numele dacă nu ar fi încercat să manipuleze foarte stângaci eventualii clienți, dar voi reveni mai târziu asupra acestui aspect.
Falsul în sine este de-a dreptul penibil, ca să nu o lungesc prea mult, este vorba despre un exemplar Principatele Unite, tipar de mașină, deci emisiunea 1864, pentru care știm cu certitudine că nu a circulat niciodată. Așadar, orice exemplar Principatele Unite - 1864 este automat un fals. Iar în cazul valorii de 6 parale nu este deloc greu să deosebim un "tipar de mașină" de un "tipar de mână", pentru că primul este roz, iar al doilea se găsește în diferite nuanțe de roșu care merg până la cărămiziu.
Mai jos aveți exemplarul nostru în comparație cu un exemplar 1964, cred că comparația nu lasă loc de nicio îndoială, marcile sunt amândouă autentice.
Nu am nicio îndoială că plicul este autentic, toate ștampilele fiind autentice, inclusiv jumătatea stângă a ștampilei FRANCO GALATZ. Dar jumătatea dreaptă a stampilei nu poate fi decât falsă.
În imaginea de detaliu de mai jos putem observa câteva detalii foarte importante:
- unul în zona centrală, unde avem trei întreruperi în ștampilă, exact la limita unde începe marca poștală, și totodată se poate observa tot în aceeasi zonă o punte suspect de curată.
- și al doilea se poate observa cel mai bine la începutul liniei mediale a ștampilei. Se poate observa că după aplicarea ștampilei din neatenție probabil functionarul a întins tușul stampilei, acest detaliu se poate observa mai bine la ștampila GALATZ MOLDOVA. Însă nu se observă absolut nicio împrăștiere a tușului în jumătatea dreaptă a ștampilei aplicate pe marcă.
Dacă ținem cont de cele de mai sus, putem afirma cu siguranță că marca inițială a fost îndepărtată și ulterior a fost înlocuită cu marca de 6 parale, Principatele Unite, peste care s-a aplicat cealaltă jumătate a ștampilei.
Pe spatele piesei se poate vedea că ștampila nu trece sub marcă, dar modul cum guma a pătruns în structura plicului este și acesta destul de suspect, dar în mod sigur nu este un detaliu care să descalifice o piesă filatelică de unul singur.
Piesa a fost oferită pentru 20.000 de coroane cehești, echivalentul a 800€, și a rămas din fericire nevândută, și sperăm ca proprietarul ei să se bucure de ea mulți ani de acum înainte.
Revenind la culpa casei de licitații, dacă citim cu atenție descrierea piesei vedem că aceasta este bine familiarizată cu catalogul german Michel. Folosește notația Mi.9II care corespunde emisiunii 1864, culoarea "karminrosa" care însemnă carmin-roz, menționată în catalog tot la emisiunea 1864, și termenul "plattendruck" care se referă evident la tiparul de mașină (adică tot 1864). Dar când ajunge la an, o cotește brusc spre 1862, ceea ce dovedește că știa foarte bine că emisiunea 1864 nu a circulat niciodată, și că piesa este un fals.