Stampile clasice false

 

01 Noiembrie, 2015Autor: Dragoş Negoiţescu

 

De data aceasta vom analiza o nouă serie de falsuri oferite de o mai veche cunoştinţă a noastră: utilizatorul rogernorth de pe eBay. Acest negustor vinde în mod frecvent clasice româneşti false, se pare că s-a specializat pe genul acesta de piese.

În opinia mea toate cele patru piese prezentate mai jos sunt autentice, însa ştampilele sunt false.

La primele două piese se poate observa că data ştampilei este aceeaşi, 23/6, iar ştampilele seamană suspect de mult ca mod în care s-au imprimat pe mărci. Detaliul care tradeaza falsul este fragmentarea excesiva a stampilei, asa ceva nu am vazut niciodata, mai ales la stampilele clasice. Pentru comparatie se poate folosi stampila de mai jos.

Preţ final: 70 USD.

stampile clasice false     stampile clasice false


Preţ final: 52 USD.

stampile clasice false     stampile clasice false


Ştampilă clasică JASSY MOLDOVA autentică.

stampila jassy moldova


~~~


La următoarea piesă ştampila nu inspiră absolut nicio siguranţă, imprimarea defectuoasă este probabil intenţionată tocmai pentru a înşela eventualii cumpărători.

Preţ final: 35 USD.

stampile clasice false     stampile clasice false

~~~


La ultima piesă falsul este cel mai evident, deşi stampila este mult mai bine imitată decat la piesele anterioare. Aici se poate identifica cu uşurinţă cu ce avem de-a face, N-ul parţial imprimat din FRANCO constituie o eroare care ne ajută sa identificam cu siguranţă a doua emisiune ("tipar de maşina") de la Principatele Unite. Iar mai departe treburile sunt extrem de simple: marca de 6 parale de la emisiunea a doua nu a circulat niciodată. Orice exemplar uzat este un fals.

Preţ final: 42 USD.

stampile clasice false     stampile clasice false

~~~


Din păcate aplicarea de ştampile false pe mărci originale anuleaza valoarea filatelică a piesei. Un mod foarte perfid de a înşela cumpărătorii de bună credinţă...