Reimpresiune Gorjan la Artmark

 

27 Septembrie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Statutul reimpresiunilor este oarecum incert, cel mai probabil au aparut ca răspuns la o cerință a comunității colecționarilor de mărci poștale, mulți colecționari nu își permiteau exemplarele originale și au început să caute soluții alternative pentru a-și completa colecțiile. Administrațiile poștale au văzut în asta o sursă bună de venit și au început să emită reimpresiuni, adică emisiuni filatelice executate cu clișeele originale.

Într-un articol mai vechi am prezentat în detaliu aceste reimpresiuni, puteți citi respectivul articol aici.

Pentru că este foarte profitabil, de multe ori comercianții de mărci poștale omit să menționeze că mărcile sunt reimpresiuni, acesta este și cazul cu următoarea licitație organizată de casa de licității Artmark, licitația cu numarul 262/2017, lotul 36.

reimpresiuni_gorjan     reimpresiuni_gorjan


Lotul cu pricina pornește de la deloc neglijabilul preț de 1.500 EUR, un preț absurd pentru o reimpresiune Gorjan. Din poză se poate observa că piesa este și autentificată, fapt ce o va face probabil atractivă pentru vreun ignorant care s-a apucat de curând de investiții filatelice.

reimpresiuni_gorjan


Pentru cei cărora nu le este evident motivul pentru care consider că piesa este o reimpresiune Gorjan; se poate observa cu ochiul liber deteriorarea accentuată a cadrului stâng al mărcii, acesta constituie un microsemn indubitabil că avem în față o reimpresiune. Reimpresiunea prezintă și alte microsemne caracteristice, cum ar fi bucla goarnei poștale și multiplele deteriorări ale literelor și cifrelor. Oricum, cine nu mă crede mă poate contrazice, nu mă supăr...


P.S. Avand în vedere că licitația are drept parteneri o listă impresionantă de organizații filatelice care ar trebui să știe ce este o reimpresiune Gorjan (inclusiv FFR), poate se găsește cineva "să-i tragă de mânecă" pe organizatorii licitației.