Evoluția prețului mărcilor clasice (3)

 

1 Decembrie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Și anul acesta, mărcile românești și-au continuat tendința de creștere. Apar în fiecare zi tot mai mulți visători care cred că se pot umple de bani cumpărând azi ca să vândă mâine.

Și este normal să apară și tranzacții care nu pot fi explicate logic, întotdeuna au existat persoane interesate să manipuleze piața filatelică, nu este nimic ieșit din comun atâta timp cât aceste tranzacții se mențin într-o pondere redusă în totalul tranzacțiilor. Totuși, anul acesta este unul atipic pentru că au existat o mulțime de tranzacții... să le spunem "greu de explicat". Un astfel de exemplu voi prezenta în continuare.

agenzia del lloyd

Fig. 1


agenzia del lloyd

Fig. 2


Cele două plicuri de mai sus fac parte dintr-o zonă a filateliei clasice romănești mai puțin aglomerată și relativ calmă, unde piesele își mențin un preț stabil de ani de zile. Însă și piesele apar rar, iar concurența pentru ele nu a fost niciodată semnificativă. Totuși anul acesta atât prețul cât și cererea a explodat.

AGENZIA DEL LLOYD, compania austriacă de transport fluvial și maritim, a asigurat treptat, începând cu anul 1837 curse regulate între porturile din Marea Adriatică, Marea Egee, Marea Neagră și Levant.

Însă pentru noi sunt interesante prețurile obținute de piesele de mai sus, ambele sunt scrisori integrale circulate în 1849, expediate de aceeasi persoană, cu aceeași destinație, Constantinopol. Și nu ar fi exclus să fi călătorit chiar împreună.

Cert este că amândouă și-au găsit noi proprietari în urmă cu câteva zile. Prima a făcut parte din oferta Corinphila (Licitatia 227 / Lotul 1337) obținând un preț de aproximativ 650 €, iar cea de-a doua a fost vândută pentru 380 € prin casa de licitații Deider (Licitatia 63 / Lotul 1988). Cele două piese s-au vândut practic concomitent, și este evident că sunt identice și niciun detaliu calitativ nu poate explica diferența de preț.

Binențeles, am putea pune diferența de preț pe seama notorietății casei Corinphila în materie de vânzări de mărci românești. Și dacă am vorbi despre o zonă mai comună a filateliei clasice românești aș fi de acord cu acest argument. Însă atunci când vobim despre ștampilele AGENZIA DEL LLOYD, colecționarii sunt mult mai experimentați și nu se entuziasmează la prima piesă apărută.

agenzia del lloyd


N-o să vă cer să mă credeți pe cuvânt că genul acesta de piese au gravitat în jurul a 200 € în ultimii, cel puțin, 3 ani... și zăceau cu lunile nevândute. O să vă mai prezint un exemplu tot din 2018, undeva în vară, deci în urmă cu doar câteva luni, tot la Corinphila (Licitatia 224 / Lotul 4211) a fost vândută piesa de mai sus pentru doar 250 €. Este vorba de o scrisoare circulată ceva mai târziu, în 1856, către Grecia.

Concluziile, pentru că vorbim de simple speculații, le las ca de obicei, în seama fiecăruia...

La cum merg lucrurile, în curând își vor recupera gaura și cei care au investit în Zeppelin-e, și cine știe poate dau lovitura și cei care au mizat pe pseudo-emisiunile lui Carol al II-lea.


Evoluția prețului mărcilor clasice (2) - 2017

Evoluția prețului mărcilor clasice (1) - 2016