Cine a inventat pionierii ?

 

12 Iulie, 2015Autor: Dragoș Negoițescu

 

Este impropiu să spunem că Pionierii sau Străjerii sunt o invenție autohtonă, de fapt ambele organizații s-au inspirat de la organizațiile de cercetași, pe care le-au adaptat nevoilor momentului. Principalul scop al Străjerilor era pregătirea tineretului pentru serviciul militar, practic era o alternativă la Garda de Fier.

Ceea ce nu am știut până nu am văzut aceste carți poștale este că uniforma pionierilor este practic o copie fidelă a uniformei străjerilor. Lucrul este frapant, având în vedere că toate uniformele aparatului de stat românesc, din epoca "de aur", au fost copiate după modelul sovietic, oare cum de au scăpat pionierii cu o uniformă de inspirație autohtona, și cu origini nu tocmai "sănătoase" ?

Explicația logică ar fi că mulți membrii simpatizanți ai acestei organizații au fost ulterior cooptați în Partidul Comunist. Deși unii ar putea fi suparați de o legătură așa strânsă între o organizație de tineret românească ce a avut oblăduirea casei regale (Carol al II-lea) și Partidul Comunist... însa lucrurile se cam leagă.

Conducătorul Străjerilor a fost Teofil Sidorovici, sora acestuia, Alexandra Sidorovici a devenit soția unui cunoscut personaj comunist, Silviu Brucan. Silviu Brucan a fost trompeta care a cerut condamnarea la moarte a lui Iuliu Maniu, Gheorghe I. Brătianu, Corneliu Coposu, etc. Soția lui nu a fost nici ea mai prejos, a fost acuzator public (un fel de procuror) în procesele politice care au urmat dupa instaurarea comuniștilor la putere.

Cine știe câte alte exemple de genul acesta or mai fi...


carti postale straja tarii carti postale straja tarii

carti postale straja tarii carti postale straja tarii