Carol cu Favoriti - un fals deosebit

 

7 Octombrie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

În urmă cu câțiva ani mi-a picat în mână un exemplar interesant Carol cu Favoriți (1866-1867), ceea ce m-a intrigat este că nu reușeam să identific tipul mărcii, deși marca părea autentică. La litografiate este foarte suspect să nu reușești să identifici tipul unei mărci, daca nu se încadrează la niciunulunul dintre tipuri este foarte probabil un fals.

De fapt motivul pentru care am decis să urmăresc marca a fost un detaliu dintr-o lucrare a lui Kiriac Dragomir (Mărcile poștale clasice românești litografiate 1865-1872), la numarul 4 (pe exterior) se poate vedea un microsemn, eu am banuit ca ar putea fi o eroare de tipar și ar putea fi vorba despre unul dintre microsemnele mărcii mele.

carol cu favoriți microsemne kiriac dragomir


Timpul a trecut, și am văzut că marca nu este tocmai comună, am mai găsit totuși încă două exemplare și am zis că atunci când timpul va permite voi vedea ce este cu ele... Și acum le-a venit și lor rândul să vedem ce este cu ele.

carol cu favoriți fals     carol cu favoriți fals     carol cu favoriți fals


Aveți mai jos comparații între fiecare tip (stânga) din blocul de report și marca noastră (dreapta). Pentru mai multe detalii despre identificarea tipurilor mărcii de 2 parale Carol cu Favoriți puteți consulta un articol mai vechi aici.

Tipul 1


carol cu favoriți autentic     carol cu favoriți fals


Tipul 2


carol cu favoriți autentic     carol cu favoriți fals


Tipul 3


carol cu favoriți autentic     carol cu favoriți fals


Tipul 4


carol cu favoriți autentic     carol cu favoriți fals


Tipul 5


carol cu favoriți autentic     carol cu favoriți fals


Tipul 6


carol cu favoriți autentic     carol cu favoriți fals


Mai jos am evidențiat cinci microsemne, le voi referi cu numere de la 1 la 5, pornind cu microsemnul din colțul stânga sus, în sensul acelor de ceasornic:
1 - interlinia alba din stânga pătrunde în spațiul alb,
2 - prima linie din zidarie mai inaltă decât restul,
3 - interlinia albă din dreapta subțiată la capete,
4 - spărtură în interlinia neagră din dreapta,
5 - lipsa punctului parțial lipit de ornamentul din colțul dreapta-jos.

carol cu favoriți microsemne fals


Dacă microsemnele 1, 3 și 4 ar putea fi considerate varietăți de tipar, microsemnele 2 și 5 nu pot fi decât dovezi indubitabile ale falsului, aceste două microsemne sunt caracteristici comune tuturor celor șase tipuri. Dacă veți privi cu atenție veți observa că și părul efigiei are probleme.

Ar mai merita menționat că falsul se găsește doar pe hârtie subțire (foarte bine imitată ca grosime și culoare) și respectă la perfecție dimensiunile exemplarelor autentice.

Nu am niciun dubiu că avem de a face cu un fals. Totuși este un fals execelent, executat probabil folosind tot reproducerea litografică. Acesta este în opinia mea un fals foarte bun.