Licitații școală

 

19 August, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

În urmă cu ceva timp au fost oferite spre vânzare două loturi de falsuri care merită puțină atenție. Așa cum vom vedea, putem învăța multe lucruri utile din examinarea lor atentă.

În primul rând strategia de vânzare a fost atipică, prețurile de pornire pentru ambele loturi au fost foarte mari, ceea ce poate însemna fie ca vânzătorii nu aveau nici cea mai vagă idee despre ce vând, fie s-a încercat o țeapă cu foarte mult tupeu.

Primul lot conținea aproape exclusiv Cap de Bour emisiunea a II-a (mai conținea și o pereche de Principatele Unite tot falsă).

La prima piesă, mărcile sunt destul de bine executate, multe din microsemne sunt reproduse corect, inclusiv spartura din raza inferioară a stelei (un microsemn care lipsește la majoritatea falsurilor), totuși T-ul din PORTO este slab executat. Însă la acest fals, montajul lasă cel mai mult de dorit, marca de 5 parale a fost destinată exclusiv francării ziarelor, ceea ce înseamnă că nu are ce căuta pe un fragment de plic. Ștampila este și ea foarte slabă, o veritabilă caricatură.

cap de bour fals


cap de bour fals


Următoarele două piese sunt falsuri foarte slabe. Ștampila aplicată pe marca din stânga nu cred că ar putea ridica probleme niciunui filatelist serios. Cine doreste să aprofundeze microsemnele valorii de 5 parale poate citii un articol mai vechi aici.

cap de bour fals     cap de bour fals


Următoarele cinci piese sunt de asemenea falsuri foarte slabe, la toate lipseste principalul microsemn: spartura din raza superioară a stelei. Mai multe despre microsemnele valorii de 40 parale puteți găsi aici.

cap de bour fals


cap de bour fals


cap de bour fals     cap de bour fals     cap de bour fals


Lotul a fost frumos asezonat cu trei atestate Rudolf Zoscsak, nu imi propun să analizez daca sunt sau nu autentice, din principiu recomand reținere la a fundamenta o decizie de cumpărare pe atestatele lui Zoscsak, sunt destul de ușor de falsificat, și nici nu prea explică argumentele pe care își fundamentează opiniile.

În ceea ce privește semnăturile R. Zoscsak de pe piese: si acestea sunt foarte probabil false, nu cred că astfel de piese ar fi putut ridica probleme lui Rudolf Zoscsak.

certificate autenticitate zoscsak


certificate autenticitate zoscsak


certificate autenticitate zoscsak


Așa cum se vede mai jos, prețul de pornire pentru licitație a fost 5.000€, un preț excelent, dacă piesele nu ar fi fost falsuri.

negustori de falsuri



Cel de-al doilea lot a constat în două coli parțiale ale emisiunii Principatele Unite (1864 - tipar de mașină), de asemenea false. Primul lucru care atrage atenția la acest lot este modul execrabil în care sunt păstrate piesele: se poate observa că s-a folosit bandă adezivă pentru a le monta pe acel panou, pare a fi si ceva scotch pe acolo. Trebuie să fi puțin deranjat la mansardă ca să păstrezi in asemenea conditii niște mărci poștale, noroc că sunt falsuri.

Revenind la problema falsului, la coala de 3 parale falsul este evident, perechea tete-beche este inversată. La emisiunea 1864 perechea tete-beche este cap-în-cap, așa cum apare la coala de 6 parale.

Din propria experiență, am constatat că cea mai fiabilă metodă pentru a te asigura că o piesă Principatele Unite este autentică este să o identifici într-o coală autentică. Cum te asiguri că coala etalon este autentică, este o întrebare bună, dar răspunsul nu este foarte complicat... sunt convins că îl bănuiți.

Deși la lotul nostru este destul de evident că ambele coli au fost executate în aceleași condiții, în primul rând calitatea hârtiei pare foarte asemănătoare, deci si coala de 6 parale nu poate fi decât un fals. Pentru siguranță, se poate compara fragmentul nostru cu o coală autentică, veți observa că dispunerea clișeelor este foarte diferită.

fals principatele unite


fals principatele unite


fals principatele unite


fals principatele unite


fals principatele unite


fals principatele unite


fals principatele unite


Această licitație a pornit și ea de la un preț mare, 2.000$, dar se pare că și în acest caz toată lumea s-a prins că avem de aface cu niște falsuri, și nimeni nu a licitat.

negustori de falsuri